Blog Layout

הסכמים במשפחה

שריי גלב

הסיפור על ציפי-ציפיות


ציפי-ציפיות הולכת עם אמא לקניון. בשביל ציפי-ציפיות קניון זה ממתקים, וסרט, וג’ימבורי, ומקדונלד וצעצועים חדשים… בשביל אמא זה קניות. אז אמא צריכה לעשות תיאום ציפיות עם ציפי לפני היציאה מהבית, הסכם שמוסכם על שני הצדדים מראש. ואז, כשמגיעים לקניון כדי לעשות קניות וציפי רוצה ללכת לסרט, אמא מזכירה לה את ההסכם ומגבילה את מה שעושים כך שיעמוד במסגרת ההסכם שסיכמו ביניהן מראש.


הסכמים מונעים קונפליקטים. בכל מקום שאנחנו צופים בעיות, כדאי לעשות הסכם מראש.


הסכם מלשון “הסכמה”!


בהסכמים שנוגעים לכל המשפחה (יוצאים לטיול ביחד, ביקור אצל הדודה…) כל המשפחה משתתפת בשיחה, כולל התינוק שעוד לא יודע לדבר…כי המסר לילדים הוא שגם התינוק הוא חלק מהמשפחה. בשיחה אנחנו שואלים את הילדים ונותנים להם להעלות את הצרכים שלהם.


ההורה ישתדל להתחשב בצרכים של כולם, כי כולנו שווים (במובן של שווי ערך), אבל אם יהיו צרכים מנוגדים, ההורה הוא זה ששם את הגבול ומחליט מה יהיה.


כחלק מההסכם אנחנו מדווחים לילד מראש, מה יקרה אם הוא לא יעמוד בהסכם. אנחנו יכולים לשתף את הילד ולשאול אותו “מה יקרה אם לא תעמוד בהסכם?” ולתת לו לבחור את ה”עונש”. בד”כ הילד יקבע עונש מוגזם, ואנחנו נעדן אותו.


עם ילדים מתבגרים אנחנו יכולים לעשות את ההסכם בכתב ולחתום.


אם אנחנו לא מצליחים להגיע להסכמה, נקבל החלטה להסכים על משהו לזמן מוגבל (תקופת ניסיון) כדי שנוכל לבחון את זה במשך כמה ימים ואז נפתח את זה שוב לדיון, האם זה עובד או לא.


בזמן אמת בשטח אם הילד מפר את ההסכם אנחנו אומרים לו “אנחנו סיכמנו, אתה זוכר?”


ההבדל בין הסכם לגבול: הסכם זו לא הנחתה, זה משהו שהסכמנו עליו ביחד בשיחה למשך כמה ימים. אם מפרים את ההסכם יש מחיר שנקבע ע”י הילד מראש ואני הסכמתי לו. בגבול אני מבצעת, אין דיון ואין מחיר. הגבול הוא שלי והילד לא שותף.


“תזהר, זה מסוכן” – זה לא גבול.


“זה לא נעים לי!” – זה לא גבול! גבול זה “לא! אסור!”


ערכה וסיכמה מקורס ההורות: מיה צור


By שריי גלב 24 Feb, 2022
כעס= כאן עושים סדר כעס אנחנו אומרים ולא מתנהגים . לכן ברוח ניהול הכעסים: השאיפה- לנהל את הכעס ולא שהכעס ינהל אותי! אז מה עושים: לקיחת פסק זמן- כדי לברר מה באמת עומד מאחורי הכעס שלנו. מיקוד הכעס- חשוב שנמקד את הכעס להתנהגות ועובדות ולא נעבור להכללות ולעבר- ” תמיד” “אף פעם”. ונמנע מעלבונות ומהגזמות. תמיד נפתח בחיובי- ונמשיך בשפת “האני”. “אני מעריכה את .. . קשה לי עם…אני כועסת מאד על” למצוא את הזמן המתאים - לא סמוך מדי להתרחשות כשהכל עוד טעון, ולא בעיתוי רחוק מדי, כשזה כבר לא רלוונטי ופרטים נשכחו. מסר האני: “כשהגעתי הביתה וראיתי את הבלגן, כעסתי ונפגעתי נורא.” ולא – ” אתה ממש חסר אחריות ובלגניסט”. נשאיר מקום לתיקון ותקווה: ע”י כך שנאמר את צרכנו ורצוננו, ולא רק את מה שאנחנו לא מרוצים ממנו. נמנע ככל האפשר מלבקר על דברים שאין אפשרות לשנותם . למשל: ” אתה כזה מסורבל” לילד איטי, ” אתה לא יכול לדבר ברור” לילד מגמגם. ” תשב כבר בשקט” לילד היפראקטיבי” …..
By שריי גלב 24 Feb, 2022
כמה טיפים לגבי פרידה מהילדים לפני נסיעות ארוכות, או הורים שטסים הרבה לחו”ל במסגרת עבודה…לילדים עד גיל 3 אין תפיסה של מימד הזמן. כדי להמחיש לילד מתי אבא חוזר אפשר להשתמש במדבקות, למשל אבא נוסע לשבוע, נותן לילד 7 מדבקות ואומר לו “כל יום תדביק פה מדבקה אחת, וביום שיגמרו המדבקות אבא יחזור הביתה”. אם זו נסיעה לחו”ל או מילואים ולא מתאפשר להורים לדבר עם הילד, מכינים מראש קלטת וידאו לכל יום, ובה מצלמים ההורים את עצמם מקריאים סיפור לפני השינה, ומדברים לילד, אומרים לו שאוהבים אותו, מציינים דברים יוצאי דופן (למשל אם זה נופל על חג או משהו שיודעים שקורה באותו יום). כשההורים מדברים אל הילד מתוך הטלוויזיה הילד שומע את הקול שלהם ורואה אותם וחש שהם נמצאים איתו. יש ילדים שמאוד עוזר להם להסתובב עם תמונה של ההורה. מספיק זמן לפני הנסיעה מכינים את הילד מראש (לא ברגע האחרון) “אמא ואבא נוסעים לחופשה ואתם תישארו עם סבתא רחל”. שהילדים יהיו שותפים לכל התהליך, ידעו בדיוק מה הולך לקרות. אם האופציה קיימת אפשר לשאול אותם מה הם מעדיפים, שסבתא תבוא לישון איתם בבית או ללכת לישון אצל סבתא. אפשר לשאול אותם מה הם היו רוצים כדי שיהיה להם נורא כיף…(שסבתא תראה להם כל ערב קלטת מסוימת, או תקרא סיפור, או תכין אוכל מסוים שהם אוהבים…) לשאול אותם מה נחוץ להם? (לקחת איתם את הדובי והחיתולי). תמיד עדיף שהילדים יישארו ביחד ולא יתפצלו, וכן, לשמור על שגרת סדר היום (הגן / הביה”ס) במידת האפשר. ילד שלהוריו אין בעיה עם הפרידה, לא יתרגש מזה. לעומת זאת לילד שהפרידה מאוד קשה לאמא…והיא דואגת ולחוצה – יהיה מאוד קשה.  סיכמה וערכה מקורס הורות: מיה צור
More Posts
Share by: