Blog Layout

עונשים כן או לא

שריי גלב

בשיטת אדלר לא מאמינים בעונשים, כי אנחנו לא רוצים ללמד את הילד שאנחנו (ההורים) גורמים לו לשלם מחיר על מה שהוא עשה, אלא ללמד את הילד שלכל בחירה שלו יש מחיר.


עונש גורם להשפלה וחוסר כבוד. זה אומר “אני מעליך ואתה תעשה מה שאני אגיד” זה מלמד את הילד כוחנות, במקום ללמד שיש תוצאה לכל מעשה.


כהורה אני צריך להעביר לילד את המסר שלא חשוב מה קורה הוא הילד שלי ואני לא אוותר עליו. אני נלחם ולא מוותר לו כי אני לא מוכן לוותר עליו.


ילד שמאיים לעזוב את הבית בכעס (“אני הולך”):


אנחנו לא רוצים לרוץ אחריו בהיסטריה, להתחנן, לסגת ממה שאמרנו.


אנחנו גם לא נגיד לו “יאללה לך כבר, חבל שלא עשית את זה כבר לפני שעה…בוא אני אעזור לך לארוז מזוודה”.


מה שצריך לעשות במצב כזה הוא להגיד לילד “אתה יודע שאני אוהב אותך ואתה חשוב לי מאוד, אצלנו לא בורחים מהבית… אני לא מוכן לשמוע יותר דיבורים כאלה ומבחינתי הנושא הזה סגור”. אם זה קורה שוב, אנחנו הבהרנו את עמדתנו בנושא, בפעם הבאה שזה יקרה אני אתעלם.


א.פ.ר.ת – מנגנון לתהליך בדיקה עצמית


אירוע פירוש רגש תגובה


מתרחש אירוע. בינו לבין התגובה שלי מתקיימים שני תהליכים פנימיים:


אני נותנת פירוש לאירוע.


הפרשנות שבחרתי יוצרת אצלי איזשהו רגש. הרגש הזה הוא הדלק והמניע לתגובה.


התגובה שאני הגבתי הופכת להיות האירוע של האחר, ואז אותו תהליך מתקיים גם אצל האחר שבא איתי באינטראקציה. יש מעגליות. מה שאני רואה זו רק התגובה שלו, אני לא יודעת מה היה האירוע שעבר עליו, איך הוא פירש אותו ומה הוא הרגיש כתוצאה מכך. ז”א שאין לי דרך להבין את האחר מבלי לשאול אותו על התהליכים הפנימיים שהוא עבר.


האירוע הבא משתנה בהתאם לתגובה.


כשיש לי תגובה קבועה שחוזרת על עצמה שאני רוצה להפסיק, אני צריכה לבדוק מה האירוע שמעורר את אותה תגובה, ולשנות את הפרשנות שנתתי לו. אחד המכשולים בשימוש בא.פ.ר.ת הוא בתיאור האירוע. הרבה פעמים הסובייקטיביות נכנסת כבר בתיאור הראשוני.


אם בד”כ אני מפרש אירועים כמכוונים נגדי, הרגש והתגובה שלי אף פעם לא יהיו כאלה שמקדמים יחסים.


רגשי אשם עפ”י דרייקורס הן כוונות זדוניות, כי אתה גם עושה מה שאתה רוצה, וגם מרגיש לא בסדר שאתה עושה את זה… אם אתה חושב שמה שאתה עושה הוא לא בסדר עפ”י הערכים שלך – אז תפסיק לעשות את זה, במקום להרגיש אשם! הבעיה שאנחנו רוצים רק את הרווח, בלי לשלם את המחיר.


אירוע – אמא עובדת כל יום עד 17.00


פירוש – רוב הילדים לא נמצאים איתי, לא בשביל זה עשיתי ילדים… מסכנים הילדים…


רגש – רחמים על הילדים, צער, אכזבה, אשמה


תגובה – פיצוי חומרי, פינוק, וויתור על גבולות…


אמא חושבת שבזה שהיא מפצה את הילדים היא מבטלת את המחיר על כך שהיא עובדת עד 17.00… אבל בעצם שום דבר לא משתנה, לתוצאה אין שום קשר לדבר שאני רוצה לפצות אותם עליו.


לעומת זאת, המסר שאני מעבירה לילדים בלי לשים לב הוא: “זה לא בסדר לעשות מה שרוצים (אני רוצה לעבוד, אני אוהבת ונהנית לעבוד – אבל זה לא בסדר…), והדרך לפתור את זה שאני עושה משהו לא בסדר היא פיצוי…מגיע לכם פיצוי כי אתם נורא מסכנים…”


כשהמסר הנכון שאני רוצה להעביר לילדים הוא: “זה טוב לצאת לעבוד, להגשים את עצמך ולהרוויח כסף. אני אוהבת ונהנית לעבוד. אני זקוקה לכסף הזה בשבילי (לא בשביל הילדים). ויש לי את החיים שלי חוץ מכם, להביא ילדים לעולם זה לא אומר שצריך להפסיק לחיות”.


אם אני אשנה את הפירוש שלי: “טוב לי בעבודה, אני מגשימה את עצמי, נהנית ומרוויחה כסף. אני חוזרת לילדים אחה”צ הרבה יותר חמה ורגועה. אני משאירה אותם במקום הכי טוב שיכולתי לבחור להם, שבו הם מקבלים חום ואהבה מהצוות של הגן ונהנים מהתנסויות וחברים שאין להם בבית…” אז אני לא ארגיש אשמה על כך שאני יוצאת לעבוד ולא ארגיש צורך לפצות את הילדים כשאני חוזרת הביתה, או לוותר להם על חוקים וגבולות.


דוגמאות נוספות לשימוש בא.פ.ר.ת כתהליך בדיקה עצמית:


אירוע


פירוש


רגש


תגובה


הילדים לא לבושים בזמן לחוג


הם לא מקשיבים לי / מזלזלים בי / אין הכרה במאמץ שאני עושה בשבילם


כעס, עצבנות וחוסר סבלנות


אמא עומדת וצורחת עליהם כמו משוגעת…


הילדים לא לבושים בזמן לחוג


החוג שלהם – אחריות שלהם


אדישות


לא לבושים בזמן – לא הולכים לחוג


הילד לא לומד למבחן


הלימודים שלו זו האחריות שלו


אדישות


לא מתערבת



סיכמה וערכה מהקורס להורות: מיה צור

By שריי גלב 24 Feb, 2022
כעס= כאן עושים סדר כעס אנחנו אומרים ולא מתנהגים . לכן ברוח ניהול הכעסים: השאיפה- לנהל את הכעס ולא שהכעס ינהל אותי! אז מה עושים: לקיחת פסק זמן- כדי לברר מה באמת עומד מאחורי הכעס שלנו. מיקוד הכעס- חשוב שנמקד את הכעס להתנהגות ועובדות ולא נעבור להכללות ולעבר- ” תמיד” “אף פעם”. ונמנע מעלבונות ומהגזמות. תמיד נפתח בחיובי- ונמשיך בשפת “האני”. “אני מעריכה את .. . קשה לי עם…אני כועסת מאד על” למצוא את הזמן המתאים - לא סמוך מדי להתרחשות כשהכל עוד טעון, ולא בעיתוי רחוק מדי, כשזה כבר לא רלוונטי ופרטים נשכחו. מסר האני: “כשהגעתי הביתה וראיתי את הבלגן, כעסתי ונפגעתי נורא.” ולא – ” אתה ממש חסר אחריות ובלגניסט”. נשאיר מקום לתיקון ותקווה: ע”י כך שנאמר את צרכנו ורצוננו, ולא רק את מה שאנחנו לא מרוצים ממנו. נמנע ככל האפשר מלבקר על דברים שאין אפשרות לשנותם . למשל: ” אתה כזה מסורבל” לילד איטי, ” אתה לא יכול לדבר ברור” לילד מגמגם. ” תשב כבר בשקט” לילד היפראקטיבי” …..
By שריי גלב 24 Feb, 2022
כמה טיפים לגבי פרידה מהילדים לפני נסיעות ארוכות, או הורים שטסים הרבה לחו”ל במסגרת עבודה…לילדים עד גיל 3 אין תפיסה של מימד הזמן. כדי להמחיש לילד מתי אבא חוזר אפשר להשתמש במדבקות, למשל אבא נוסע לשבוע, נותן לילד 7 מדבקות ואומר לו “כל יום תדביק פה מדבקה אחת, וביום שיגמרו המדבקות אבא יחזור הביתה”. אם זו נסיעה לחו”ל או מילואים ולא מתאפשר להורים לדבר עם הילד, מכינים מראש קלטת וידאו לכל יום, ובה מצלמים ההורים את עצמם מקריאים סיפור לפני השינה, ומדברים לילד, אומרים לו שאוהבים אותו, מציינים דברים יוצאי דופן (למשל אם זה נופל על חג או משהו שיודעים שקורה באותו יום). כשההורים מדברים אל הילד מתוך הטלוויזיה הילד שומע את הקול שלהם ורואה אותם וחש שהם נמצאים איתו. יש ילדים שמאוד עוזר להם להסתובב עם תמונה של ההורה. מספיק זמן לפני הנסיעה מכינים את הילד מראש (לא ברגע האחרון) “אמא ואבא נוסעים לחופשה ואתם תישארו עם סבתא רחל”. שהילדים יהיו שותפים לכל התהליך, ידעו בדיוק מה הולך לקרות. אם האופציה קיימת אפשר לשאול אותם מה הם מעדיפים, שסבתא תבוא לישון איתם בבית או ללכת לישון אצל סבתא. אפשר לשאול אותם מה הם היו רוצים כדי שיהיה להם נורא כיף…(שסבתא תראה להם כל ערב קלטת מסוימת, או תקרא סיפור, או תכין אוכל מסוים שהם אוהבים…) לשאול אותם מה נחוץ להם? (לקחת איתם את הדובי והחיתולי). תמיד עדיף שהילדים יישארו ביחד ולא יתפצלו, וכן, לשמור על שגרת סדר היום (הגן / הביה”ס) במידת האפשר. ילד שלהוריו אין בעיה עם הפרידה, לא יתרגש מזה. לעומת זאת לילד שהפרידה מאוד קשה לאמא…והיא דואגת ולחוצה – יהיה מאוד קשה.  סיכמה וערכה מקורס הורות: מיה צור
More Posts
Share by: